Techniekmenu 2019-2020

Ook dit zesde schooljaar is het Techniekmenu gericht op het verrijken van W&T-onderwijs op basisscholen in (de omgeving van) Leidschendam-Voorburg. Onderzoekend & ontwerpend leren staat hierbij centraal.

Voor alle ruim 6.000 leerlingen wordt een uitdagende techniekworkshop georganiseerd (Basismenu). Daarnaast heeft Huygens Labs een groot aanbod aan extra lesmodules ontwikkeld (Plusmenu). Deze activiteiten zijn tegen een kostendekkend tarief (en soms zelfs gratis) te boeken.

Basismenu

Alle groepen
Alle leerlingen van groep 1 t/m 8 nemen dit schooljaar weer deel aan een uitdagende workshop uit het Basismenu Naast de bekende succesworkshops zoals de zenuwspiraal maken voor groep 7 zijn er ook diverse nieuwe workshops ontwikkeld.

Nieuw
Dit schooljaar zijn er weer diverse nieuwe lessen. Nieuw dit schooljaar is de workshop voor kleuters, waarbij de leerlingen zelf van verschillende afvalmaterialen papier gaan maken voor moederdagcadeautjes.  Ook zijn uitdagende nieuwe ProefjesLabs ontwikkeld over geluid (groep 3) en het menselijk lichaam (groep 4).  Groep 5 kan dit schooljaar de uitdagende excursieles ‘Van bron tot kraan’ van Dunea volgen in natuurgebied Meijendel over drinkwater en natuur.  Groep 6 kan een microscoopworkshop boeken waarbij de leerlingen een eigen microscoop gaan bouwen, waarmee ze verschillende onderzoekjes kunnen uitvoeren.

Ook dit jaar zijn weer 2 leerkrachten van het Corbulo College gedetacheerd bij het Techniekmenu om techniekworkshops voor groepen 7 en 8 te verzorgen. De overige workshops worden verzorgd door het docententeam van Huygens Labs.

Lesaanbod Basismenu

Extra lessen (Plusmenu)

Alle groepen
Het Techniekmenu biedt daarnaast 5 leerlijnen aan samen met samenwerkingspartners.

  1. Bouwen
  2. Ontwerpen
  3. Onderzoeken
  4. Programmeren
  5. Duurzaamheid & natuur

Plusklas
Voor de kinderen die via plusklassen extra uitdaging krijgen, is een aanbod aan projecten gericht op onderzoekend & ontwerpend leren beschikbaar. Zo gaat een plusklas onder leiding van een architect een school van de toekomst ontwerpen.

Klusklas

In het voorjaar van 2020 wordt een pilot opgestart met het concept klusklas, waarbij leerlingen die cognitief moeilijk mee kunnen komen op school en uitdagende praktijkprojecten gaan doen om succeservaringen op te doen, hun talenten te leren ontdekken en het plezier in school terug te krijgen.

Tijdelijk aanbod

Naast het vaste aanbod is er ook tijdelijk aanbod aan activiteiten. In 2020 wordt gevierd dat Nederland 75 jaar leven in vrijheid leeft. Om de WO2 geschiedenis levend te houden heeft het Techniekmenu voor groepen 8 een popup escaperoom ontwikkeld rond de heldendaden van Maduro bij Buitengoed Dorrepaal. Daarnaast worden diverse ontwerpprojecten met lokale bedrijven uitgevoerd waarbij klassen mogen meedenken met bijvoorbeeld de ontwikkeling van een woontoren dichtbij The mall of the Netherlands of de bouw van een nieuwe school in de Binckhorst. Science Centre is regelmatig op zoek naar proefkonijnen om nieuwe lesmodules uit te testen zoals de nieuwe roboticaleerlijn.

Lesaanbod Plusmenu

Ondersteuning en inspiratie

Het Techniekmenu wil leerkrachten inspireren, ondersteunen en ontzorgen om zelf (meer) W&T-lessen te verzorgen. Alle deelnemende scholen hebben recht op een coachingssessie. Ook kan het Techniekmenu meedenken over de opzet en realisatie van W&T- activiteiten zoals plusklasprojecten of techniekweken.  Verder ontvangen de scholen iedere twee maanden een digitale nieuwsbrief met lesverslagen en lessuggesties. Tenslotte hebben alle scholen het boek Aan de slag met W&T ontvangen dat programma-manager Harrie Ozinga in het voorjaar van 2019 heeft gepubliceerd.

Deelnemende scholen

De volgende 17 scholen nemen dit schooljaar deel aan het Techniekmenu:

  1. Daltonschool de Tandem
  2. Essesteijn
  3. De Dijsselbloem
  4. De Driemaster
  5. De Springplank
  6. De Vijverhof
  7. De Walvis
  8. De Wegwijzer
  9. Groen van Prinstererschool
  10. IKC De Trampoline
  11. Lusthofschool
  12. OBS De Margriet
  13. RKBS Emmaus
  14. Samenwerkingsschool Balans
  15. Samenwerkingsschool Emmaus
  16. Professor Casimirschool
  17. Pius X

Partners

De kracht van het Techniekmenu zit in het netwerk van partijen dat een actieve bijdrage levert aan het W&T-lesaanbod voor de basisscholen. Hoofdpartners van het Techniekmenu zijn scholenkoepels Panta Rhei en Lucas Onderwijs, Corbulo College, Platform Economie, Onderwijs & Arbeidsmarkt Leidschendam-Voorburg en Science Centre Delft.

De uitvoering van het Techniekmenu is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de gemeente Leidschendam-Voorburg, Fonds 1818 en Fonds 3SO.