Plusmenu Groep 1 en 2 2019-2020

Proefjeslab kleuren en vloeistoffen
Lesbox proefjes: Kleuren en vloeistoffen nieuw
Smaakmissie brood
LEGO Leskist
Afval is leuk!
Papier scheppen nieuw
Lesbox ontwerpen: De 3 Biggetjes nieuw

 

Proefjeslab kleuren en vloeistoffen

Het proefjeslab bestaat uit 3 leuke proefjes rond kleuren en vloeistoffen. In het proefje Toverwater onderzoeken kleuters bijvoorbeeld wat er gebeurt als je een stip op een vloeipapier tekent en deze vervolgens in het water hangt.

Tijdsduur 1 uur
Locatie op school
Docent Toos Bartels
Rol leerkracht ondersteuning proefjes en regelen 2 hulpouders
Reserveren deze les is het hele jaar te boeken. De les kan geboekt worden bij Toos: toos.bartels@xs4all.nl. De lesbox is na de kerstvakantie beschikbaar.
Kosten € 75 inclusief materiaal

 

Lesbox proefjes: Kleuren en vloeistoffen (nieuw)

Na de kerst is het ProefjesLab kleuren en vloeistoffen ook als kant en klare lesbox (met lesinstructies en verbruiksmaterialen) beschikbaar. Bij deze optie verzorgt de leerkracht zelf het ProefjesLab samen met ouders.

Tijdsduur 1 uur
Locatie Op school
Docent Leerkracht
Rol leerkracht Les geven en regelen van 2 hulpouders
Reserveren De lesbox is na de kerstvakantie beschikbaar en kan aangevraagd worden bij Toos Bartels: toos.bartels@xs4all.nl
Kosten De lesbox kost € 25 inclusief bezorging.

 

Smaakmissie brood (nieuw)

De leerlingen gaan in 5 lessen van alles leren over brood met behulp van de gratis online lesmodule smaakmissie Brood. Het Techniekmenu kan deze smaakmissie ondersteunen door het regelen van een excursie naar een echte bakkerij of het een gastles van een bakker of leerlingen van de bakkersschool Francois Fratel.

Tijdsduur 5 lessen van tussen de 30 en 60 minuten
Locatie op school. Er kan een excursie naar een bakker worden georganiseerd
Docent Als leerkracht begeleidt je zelf de lessen met behulp van de handleiding van Smaakmissies. Er kan eventueel een gastles worden verzorgd door een echte bakker of leerling van Francois Fratel.
Rol leerkracht zie docent. Eventueel is het ook handig enkele hulpouders te regelen voor de doe-activiteiten.
Reserveren het regelen van een excursie naar een bakker of gastles kan worden na de herfstvakantie worden aangevraagd bij Harrie: ozinga@casteller.nl
Kosten de kosten voor het regelen van een gastles of excursie bedragen € 25.

 

LEGO Leskist

Speciaal voor het Techniekmenu heeft juf Linda van Pius X en schrijfster van het blog Brick your classroom een leskist LEGO ontwikkeld. Met deze leskist kunnen kleuters zelf bepalen wat ze bouwen en wat ze spelen. De leerkracht kijkt mee en begeleidt de leerlingen in de ontwikkeling van de bouwvaardigheden. Er zit voldoende materiaal in de leskist om zo’n acht kinderen tegelijk te laten bouwen. Na het bouwen houdt het spel met LEGO niet op. Kinderen willen graag spelen met wat ze gebouwd hebben.

Tijdsduur 2 weken
Locatie op school
Docent geen
Rol leerkracht begeleidingen leerlingen bij de ontwikkeling van bouwvaardigheden
Reserveren de leskist is het hele jaar te lenen via Harrie: ozinga@casteller.nl
Kosten € 25. De leskist wordt gebracht en opgehaald

 

Afval is leuk!

Wat doet een vuilnisman? Komt hij ook bij jou in de straat? Medewerkers van Avalex komen langs in de klas. De kleuters spelen spelletjes om de verschillende grondstoffen te leren kennen. Eén keer spelen is natuurlijk zonde, daarom laat Avalex de spellen in de klas achter zodat je het veel vaker kunt oefenen!

Tijdsduur 1 uur
Locatie op school
Docent medewerkers van Avalex
Rol leerkracht ondersteuning groepsproces
Reserveren deze les kan het hele jaar door worden gevolgd en is rechtstreeks te boeken via de website van Avalex.
Kosten geen

 

Workshop Papier scheppen (nieuw)

De les start met het voorlezen van het sprookje Holle Bolle Gijs uit het boek In het Sprookjesbos. In dit sprookje speel papier een rol. Na het voorlezen van het sprookje gaan de kinderen nieuw papier scheppen van oude kranten. Voorafgaand aan de les wordt al door de kleuters papierpulp gemaakt. Deze workshop is goed te combineren met de gastles Afval is Leuk! Van Avalex.

Tijdsduur 1 uur
Locatie Op school
Docent Toos Bartels
Rol leerkracht Ondersteuning van de activiteit en regelen van 2 hulpouders
Reserveren deze les kan het hele jaar worden geboekt via Toos: toos.bartels@xs4all.nl
Kosten € 75 inclusief materiaal.

 

Lesbox ontwerpen: De 3 Biggetjes (nieuw)

In Samenwerking met Samen in de Klas worden kant en klare lesboxen (met instructies en verbruiksmaterialen) ontwikkeld rond uitdagende ontwerplessen. Deze ontwerplessen lenen zich ook heel goed om ouders (als inhoudelijke expert) in te zetten. Voor kleuters is gekozen voor de ontwerples de 3 biggetjes. Leerlingen helpen de biggetjes met bouwen van een stevig huis. Ze testen de stevigheid door net als de wolf hard te blazen.

Tijdsduur 1 uur
Locatie Op school
Docent Leerkracht
Rol leerkracht Les geven en regelen van 2 hulpouders
Reserveren De lesbox is na de kerstvakantie beschikbaar en kan aangevraagd worden bij Toos Bartels: toos.bartels@xs4all.nl
Kosten De lesbox kost € 25 inclusief bezorging.