Techniekmenu 2018-2019

Ook dit vijfde schooljaar is het Techniekmenu gericht op het verrijken van W&T-onderwijs op basisscholen in (de omgeving van) Leidschendam-Voorburg. Onderzoekend & ontwerpend leren staat hierbij centraal.

Voor alle ruim 6.000 leerlingen wordt een uitdagende techniekworkshop georganiseerd (Basismenu). Daarnaast heeft Huygens Labs een groot aanbod aan extra lesmodules ontwikkeld (Plusmenu). Deze activiteiten zijn tegen een kostendekkend tarief (en soms zelfs gratis) te boeken.

Basismenu

Alle groepen
Alle leerlingen van groep 1 t/m 8 nemen dit schooljaar weer deel aan een uitdagende workshop uit het Basismenu Naast de bekende succesworkshops zoals de OZO-Bot in groep 5 en de zenuwspiraal maken voor groep 7 zijn er ook diverse nieuwe workshops ontwikkeld.

Nieuw
Nieuw dit schooljaar is de bijenworkshop voor kleuters, waarbij de leerlingen zelf zaadbommen gaan maken. Daarnaast zijn voor de kleuters en leerlingen van groep 3 gloednieuwe ProefjesLabs ontwikkeld gericht op (zelf)onderzoekend leren. In samenwerking met de Maakotheek wordt voor groep 5 een workshop met VEX aangeboden, waarmee zwaartekracht,  het hefboomprincipe en beweging met tandwielen worden onderzocht. Samen met Science Centre Delft is de workshop Duurzaam Huis ontwikkeld voor groep 6, gericht op duurzaamheidsmaatregelen in huis. Deze workshop kan zowel bij het Science Centre als op school worden verzorgd.

Ook dit jaar zijn weer 2 leerkrachten van het Corbulo College gedetacheerd bij het Techniekmenu om techniekworkshops voor groepen 7 en 8 te verzorgen. De overige workshops worden verzorgd door het docententeam van Huygens Labs.

Lesaanbod Basismenu

Extra lessen (Plusmenu)

Alle groepen
Het Techniekmenu biedt daarnaast de deelnemende scholen in het Plusmenu een groot aanbod aan extra workshops, gastlessen, excursies, projecten en leskisten. Zo zijn er voor alle groepen activiteiten gericht op bouwen, proefjes, ontwerpen & maken, programmeren, voeding en natuur.

Extra uitdaging
Ook voor de kinderen die via plusklassen extra uitdaging krijgen, is een uitgebreid aanbod aan projecten gericht op onderzoekend & ontwerpend leren beschikbaar.

Nieuw
Nieuw dit schooljaar zijn de moestuin, kook- en smaaklessen die worden verzorgd door Hart voor Voeding. Duurzaamheid is dit schooljaar ook één van de speerpunten In samenwerking met Science Centre Delft en Samen in de klas zijn diverse ontwerp-, onderzoeks- en maaklessen rond plastic afval ontwikkeld.

Naast het vaste aanbod is er ook tijdelijk aanbod aan activiteiten. Zo worden diverse projecten met lokale bedrijven uitgevoerd waarbij klassen mogen meedenken met bijvoorbeeld de inrichting van een schoolplein of een nieuw kantoor. Dit schooljaar zullen scholen worden betrokken bij de ontwikkeling en het gebruik van een natuurspeeltuin (bij Buitengoed Dorrepaal) en een Tiny Forest. Science Centre is regelmatig op zoek naar proefkonijnen om nieuwe lesmodules zoals een nieuwe roboticaleerlijn.

Lesaanbod Plusmenu

Ondersteuning en inspiratie

Het Techniekmenu wil leerkrachten inspireren, ondersteunen en ontzorgen om zelf (meer) W&T-lessen te verzorgen. Alle deelnemende scholen hebben recht op een coachingssessie. Ook kan het Techniekmenu meedenken over de opzet en realisattie van W&T- activiteiten zoals plusklasprojecten of techniekweken. Ook organiseert het Techniekmenu met partners zoals Science Centre Delft, Samen in de Klas en Stichting C3 diverse gratis inspiratiebijeenkomsten. Verder ontvangen de scholen iedere twee maanden een digitale nieuwsbrief met lesverslagen en lessuggesties. Tenslotte ontvangen alle scholen het boek Aan de slag met W&T dat programma-manager Harrie Ozinga momenteel aan het schrijven is en eind 2018 zal verschijnen.

Deelnemende scholen

De volgende 17 scholen nemen dit schooljaar deel aan het Techniekmenu:

 1. Daltonschool de Tandem
 2. Essesteijn
 3. De Dijsselbloem
 4. De Driemaster
 5. De Springplank
 6. De Vijverhof
 7. De Walvis
 8. De Wegwijzer
 9. Groen van Prinstererschool
 10. IKC De Trampoline
 11. Lusthofschool
 12. OBS De Margriet
 13. RKBS Emmaus
 14. Samenwerkingsschool Balans
 15. Samenwerkingsschool Emmaus
 16. Professor Casimirschool
 17. Pius X

Partners

De kracht van het Techniekmenu zit in het netwerk van partijen dat een actieve bijdrage levert aan het W&T-lesaanbod voor de basisscholen. Hoofdpartners van het Techniekmenu zijn scholenkoepels Panta Rhei en Lucas Onderwijs, Corbulo College, Platform Economie, Onderwijs & Arbeidsmarkt Leidschendam-Voorburg en Science Centre Delft.

De uitvoering van het Techniekmenu is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de gemeente Leidschendam-Voorburg, Fonds 1818 en Fonds 3SO.