Nieuwsbrief Techniekmenu nummer 1 jaargang 6 – oktober 2019

De afgelopen weken zijn de tientallen workshops van het Basismenu ingepland. Ook extra activiteiten voor talentochtenden, projectweken, plus- en klusklassen worden geprogrammeerd. In deze eerste nieuwsbrief van het schooljaar 2019-2020 enkele interessante mogelijkheden om W&T op jullie school verder te verrijken.

Lees verder of download nieuwsbrief oktober 2019 (pdf)

 

 

Ready to go ontwerpboxen reserveren

Om het voor leerkrachten nog aantrekkelijker te maken om met de leuke ontwerplessen van Samen in de Klas aan de slag te gaan, heeft het Techniekmenu het initiatief genomen om een ready to go ontwerpbox te ontwikkelen waarin een materialenset zit waarmee in een klas verschillende ontwerplessen kunnen worden uitgevoerd die geschikt zijn voor groep 1 t/m 8. De leskaartjes zitten ook in de box. Leerkrachten kunnen gelijk aan de slag!

In het voorjaar is een kleinschalige en succesvolle proef gedaan bij Middin locatie De Makerij om met mensen met een verstandelijke beperking de boxen in te pakken. De boxen zijn met succes uitgetest bij Pius X en De Driemaster. Uit deze proefbatch zijn nog enkele exemplaren over. Ik zal binnenkort ter inspiratie een ontwerpbox bij alle Techniekmenu scholen langs brengen.

Inmiddels is het Techniekmenu in gesprek Middin locatie Poortwerk om de opslag en het uitleveren van de ontwerpboxen te verzorgen.

Na de herfstvakantie zal de productie van een tweede batch ontwerpboxen worden opgestart. De prijs per box zal rond de € 30 bedragen. Je kunt hier alvast ready to go ontwerpbox reserveren.

 

Het Rabobank Stimuleringsfonds heeft de ontwikkeling van de ontwerpbox mogelijk gemaakt. Hieronder een leuk artikel in hun magazine.

 

Plastic afvallessen gelanceerd tijdens Dag van de Duurzaamheid

Duurzaamheid is bij alle scholen een belangrijk thema dat ook erg leeft bij de kinderen. In opdracht van het Techniekmenu heeft Samen in de Klas de volgende 3 nieuwe ontwerplessen ontwikkeld:

  1. Tienuurtje
  2. Plastic feest
  3. Microplastic

De les tienuurtje is tijdens de Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober jl. feestelijk gelanceerd in groep 3 van basisschool De Driemaster in aanwezigheid van wethouder Juliette Bouw van onderwijs. Leerlingen gingen aan het begin van de les het afval van de tienuurtjes verzamelen en vervolgens nadenken over oplossingen om dit afval te verminderen. Dit leidde tot ideeën als een herbruikbare beker meenemen in plaats van een drinkpakje en knutselen met afval. Het leukste idee was om een 10-uurtje niet in plastic te verpakken maar in een pannenkoek.

 

 

Escaperoom 75 jaar vrijheid

In 2020 vieren we dat Nederland 75 jaar leeft in vrijheid. Om de geschiedenis van Tweede Wereldoorlog levend te houden bij jongeren is het Techniekmenu in samenwerking met Buitengoed Dorrepaal een escaperoom aan het ontwikkelen waarbij de leerlingen uit groep 8 net als Maduro Buitengoed Dorrepaal moeten bevrijden van de Duitsers. Hiervoor moeten allemaal puzzels worden opgelost die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben. De escaperoom zal in april 2020 worden gespeeld in een grote tent naast Buitengoed Dorrepaal. In bijgevoegde foto krijg je al een kleine impressie van de escaperoom. Groepen 8 van scholen van het Techniekmenu kunnen gratis deelnemen aan de escaperoom. Nadere informatie volgt binnenkort.

 

 

Maak TV-programma over school met Midvliet

Met veel succes heeft de lokale omroep Midvliet TV enkele keren masterclasses radio & TV maken verzorgd voor leerlingen van groepen 8. Zo kun je hier een reportage vinden van een masterclass voor de Dijsselbloemschool (nu De Cascade). Dit schooljaar wil Midvliet TV een stap verder gaan door een groep 8 te begeleiden om een TV-programma over de eigen school te maken. Geïnteresseerde groepen 8 kunnen zich bij mij (ozinga@huygenslabs.nl) melden.

 

 

Gratis labkaarten voor digibordlessen

Samenwerkingspartner voor onderzoekend leren Stichting C3 heeft gave digibordlessen ontwikkeld voor basisscholen. Voor de lessen het cupecake-experiment en het verfexperiment kun je gratis labkaarten aanvragen. Ter inspiratie breng ik binnenkort enkele labkaarten bij jullie op school langs.

 

 

Contactgegevens Techniekmenu

 
Harrie Ozinga (programma-manager)
06-11316606
ozinga@huygenslabs.nl

Het Techniekmenu wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van:

  • De gemeente Leidschendam-Voorburg
  • Platform Economie, Arbeidsmarkt & Onderwijs
  • Fonds 1818